SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/023 | 9200 Mosonmagyaróvár, Mosonvár utca 15.

Intézmény logo

Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA

Cukrász

Cukrász illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
  • őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
  • folyamatosan képezi magát;
  • idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

CUKRÁSZ - SZAKKÉPZŐ ISKOLAI KÉPZÉS

képzési idő: 3 tanév

A kilencedik évfolyamon a gyakorlati képzés az iskolai tanműhelyben történik, a tizedik évfolyamtól kezdve tanulóink tanulószerződéssel vállalkozásoknál szereznek gyakorlati ismereteket. A tehetséges tanulóinknak lehetősége van becsatlakozni a cukrász tehetségműhelybe, ahol szakmai versenyekre készülhetnek fel. A szakma megszerzése után két év alatt, esti rendszerű oktatásban érettségi vizsga szerezhető. Tanulóink jó eséllyel tudnak elhelyezkedni a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon.

A kilencedik és tizedik évfolyamot követően összefüggő nyári gyakorlatot kell teljesíteni a diákoknak.

FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN

  • az általános iskola 5., 6. és 7. osztály év végi, 8. osztály első félévi érdemjegyek matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, idegen nyelvből és biológiából (120 pont)
  • szakmára való orvosi alkalmasság

Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

9200 Mosonmagyaróvár, Mosonvár utca 15.

Telefon: +3696213222

E-mail: titkarsag@gluckiskola.hu

OM azonosító: 203037/023


2024Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola