Cukrász
Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
- árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
- szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
- betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
- csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
- őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
- nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
- folyamatosan képezi magát;
- idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
CUKRÁSZ - SZAKKÉPZŐ ISKOLAI KÉPZÉS
képzési idő: 3 tanév
A kilencedik évfolyamon a gyakorlati képzés az iskolai tanműhelyben történik, a tizedik évfolyamtól kezdve tanulóink tanulószerződéssel vállalkozásoknál szereznek gyakorlati ismereteket. A tehetséges tanulóinknak lehetősége van becsatlakozni a cukrász tehetségműhelybe, ahol szakmai versenyekre készülhetnek fel. A szakma megszerzése után két év alatt, esti rendszerű oktatásban érettségi vizsga szerezhető. Tanulóink jó eséllyel tudnak elhelyezkedni a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon.
A kilencedik és tizedik évfolyamot követően összefüggő nyári gyakorlatot kell teljesíteni a diákoknak.
FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN
- az általános iskola 5., 6. és 7. osztály év végi, 8. osztály első félévi érdemjegyek matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, idegen nyelvből és biológiából (120 pont)
- szakmára való orvosi alkalmasság