SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/023 | 9200 Mosonmagyaróvár, Mosonvár utca 15.

Intézmény logo

Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA

Pincér - vendégtéri szakember

Pincér - vendégtéri szakember illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
  • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
  • felveszi a rendelést;
  • felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
  • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
  • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
  • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
  • kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

képzési idő: 3 tanév

A kilencedik évfolyamon a gyakorlati képzés az iskolai tanműhelyben történik, a tizedik évfolyamtól kezdve tanulóink tanulószerződéssel vállalkozásoknál szereznek gyakorlati ismereteket. A pincér protokolláris és szakmai szabályok maradéktalan betartásával teremt kapcsolatot a vendégkörrel, ízléses terítékkel várja az étterembe érkezőket. Jól ismeri az étel- és italkínálatot. Pincér tanulóink szintén jeleskednek szakmai versenyeken. Pincér tanéttermünk folyamatosan otthont ad barista bemutatóknak. Megszerzett tudásukat városi és iskolai rendezvényeken kamatoztathatják. A szakma megszerzése után két év alatt, esti rendszerű oktatásban érettségi vizsga szerezhető.

FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN

  • az általános iskola 5., 6. és 7. osztály év végi, 8. osztály első félévi érdemjegyek matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, idegen nyelvből és biológiából (120 pont)
  • szakmára való orvosi alkalmasság

Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

9200 Mosonmagyaróvár, Mosonvár utca 15.

Telefon: +3696213222

E-mail: titkarsag@gluckiskola.hu

OM azonosító: 203037/023


2024Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola