SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/023 | 9200 Mosonmagyaróvár, Mosonvár utca 15.

Intézmény logo

Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokKRÉTA

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

képzési idő: 3 tanév

A kilencedik évfolyamon a gyakorlati képzés az iskolai tanműhelyben történik, a tizedik évfolyamtól kezdve tanulóink tanulószerződéssel vállalkozásoknál szereznek gyakorlati ismereteket.   Lehetőség nyílik tehetséges tanulóinknak szakmai versenyen való részvételre is. A szakma megszerzése után két év alatt, esti rendszerű oktatásban érettségi vizsga szerezhető. A munkaerőpiacon számos kiváló lehetőség várja a kreatív, harmonikus ízeket kedvelő szakácsokat. 

FELVÉTELI KÖVETELMÉNYEK A SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN

  • az általános iskola 5., 6. és 7. osztály év végi, 8. osztály első félévi érdemjegyek matematikából, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, idegen nyelvből és biológiából  (120 pont)
  • szakmára való orvosi alkalmasság

Partnereink

SZC logo

Győri Szakképzési Centrum


Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

9200 Mosonmagyaróvár, Mosonvár utca 15.

Telefon: +3696213222

E-mail: titkarsag@gluckiskola.hu

OM azonosító: 203037/023


2024Győri SZC Glück Frigyes Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola